Tulevaisuuden ja oman yritystoiminnan suunnittelu | Mun 2 virhettä ja mitä tekisin toisin

Jos susta tuntuu, että tulevaisuuden suunnittelu on hankalaa, tai että sitä ei jaksaisi aina suunnitella, älä luovuta. Anna sille aikaa ja testaa eri tapoja. Sä tuut huomaamaan kyllä eron, jos jaksat selkeyttää sun suunnitelmaa. 

Kerron oman stoorini tähän väliin liittyen tulevaisuuden suunnitteluun, josta voi jollekin tulla ajatuksia omaan tekemiseen. Ainakin, jos sua kiinnostaa yrittäjyys.

Vuosia sitten mulla oli vahva fiilis kyllä siitä, että haluan löytää sen oman jutun ja pistää isosti paukkuja siihen, kunhan vain saisi selkiytettyä mikä se on. Se oli hullun turhauttava tunne. Oisi ollut draivia tehdä ja rakentaa, mutta se fokus puuttui. Tiesin kyllä sen, että yrittäjyys on mun tie. Mun tuli vain kirkastaa, millaista yrittäjyyttä halusin. Tiesin, että haluan luoda omat aikatauluni ja olla vastuussa omasta työstäni. Yrittäjyyden vapaus ja mahdollisuudet vetivät puoleensa. Lähdin avoimin mielin testaamaan uusia juttuja. Tästä oon kiitollinen itselleni, sillä niistä kyllä opin aina uutta ja ymmärsin, mitä en aikanaan halua. Olisin kuitenkin löytänyt oman suuntani ja oman juttuni todennäköisesti paljon nopeammin, jos olisin tehnyt muutaman asian toisin. Kaksi, jotka heti tulee mieleen ovat:

1. Syvän tason selkeyttäminen

Nyt kun katson taaksepäin, ymmärrän, etten ollut koskaan kaivanut tarpeeksi syvälle. Selkeyttänyt pohjamutia myöden, mitä todella haluan ja miksi. Tällöin taustalta puuttui aina se kantava motivaatio ja merkitys kaiken takana. Tavallaan kyllä tiesin sen, mikä mut todella sytyttää ja tuntuu omalta, mutta en uskaltanut luottaa siihen intuitioon aluksi. En uskaltanut luottaa siihen, että niistä asioista voisi oikeasti rakentaa yrittäjyyteni pohjan. Sen tärkeimmän pohjan, joka kantaa kaiken muun ja johon kaikki muu ankkuroituu. Sen pohjan ansiosta nykyään työni tuntuu merkitykselliseltä ja omalta. Se motivoi aivan eri tavalla. 

2. Selkeän suunnitelman tekeminen

Mua ei tosiaan ole koskaan oikein kiinnostanut suunnittelu. Menin ennen nopeiden impulssien mukaan. Jos jokin tuntui kivalta, saatoin lähteä mukaan. Tekemiseni oli myös epäselkeää ja fokus kateissa. En tiennyt mitä pitäisi priorisoida tai mille sanoa ei, sillä en tiennyt mikä oli tärkeintä. En ollut selkeyttänyt, miten haluan yrittäjyyttäni rakentaa. Yhtäkkiä kalenteri oli ihan piukassa, mutta tekemiseni ei vienyt kohti sellaista yrittäjyyttä ja arkea, jota halusin.

Vuosien varrella tämä kuitenkin on muuttunut täysin. Nykyään rakastan suunnitella mun tulevaisuutta. Siksi, koska oon niin monesti jo todistanut omille epäilyilleni, että se kannattaa. Oon ollut tilanteessa, jossa katson taaksepäin ja ymmärrän, että hemmetti. Ne asiat, jotka kirjoitin vuosi sitten paperille on oikeesti mun arkea nyt. (ja en todellakaan uskonut siihen, että ne voisi toteutua). Oon ymmärtänyt miten hullun suuri vaikutus niinkin pienellä asialla on kuin paperille kirjoittaminen.

Aloin ymmärtämään, että itseasiassa mitä useammin otan itselleni aikaa suunnitteluun (sekä mun työn, että elämän) sitä varmemmin kuljen siihen suuntaan. Se on vaatinut opettelua, jotta siitä on tullut rutiini, mutta en olisi tässä kirjoittamassa sulle mailia nyt, ellen olisi aikaisemmin kirjoittanut haaveitani ylös. 

Haluun kai vaan sanoa, että ota oikeasti ohjat sun omasta suunnasta. Tottakai elämä heittää esteitä eteen ja mullistuksia tulee, mut loppujen lopuksi kaikilla sun ympärillä ja sulla tulee olemaan parempi olla, jos sä rakennat suuntaasi, josta sä nautit. Uskalla tehdä niitä pieniä valintoja. Ne kyllä vie sua eteenpäin. 

Mulle on tärkeää, että mulla on selkeä suunnitelma siitä, missä haluan olla esim. puolen vuoden päästä tai vuoden päästä. Haluan luoda itselleni “kartan”, jolla voin muistuttaa itseäni omasta suunnastani joka päivä. Se tuo tiettyä varmuutta ja draivia tehdä. Se ikäänkuin magneettina vetää luokseen. Tykkään siitä ajatuksesta, että yrittäjänä sä voit itseasiassa suunnitella ja rakentaa sun arkea kuin arkkitehti:D. Nautin niistä hetkistä, kun saan istua alas ja alkaa kunnolla haaveilemaan vaikka ensi vuodesta. Teen suunnitelmani aina tietyllä tyylilläni. Siihen kuuluu tietyt samat kysymykset, joihin vastaan ja tietyt osiot, joihin kirjoitan esimerkiksi tavoitteitani. 

Me ollaan yhdessä Sonjan ja Johanneksen kanssa puhuttu näistä asioista ja löydetty paljon yhtäläisyyksiä meidän kolmen toimintatavan taustalla. Siinä, mitä ollaan tehty, jotta se oma yrittäjyyden suunta on selkeytynyt. Näistä ajatuksista ja meidän omasta menetelmästä me luotiin meidän digityökirja SUUNTA. Siinä sä voit luoda yhdessä meidän kanssa sun suunnitelman kohti sun näköistä yrittäjyyttä. Työkirjan lopussa luot lopulta sun oman tavoitekartan. 

Oman viikon suunnitteluun meillä on myös työkalu nimeltä Unelmaviikko työkalu ja sen voit käydä lataamassa ilmaiseksi meidän etusivulta:)

Kiitos kun luit. Mahtavaa viikkoa ja rohkeutta kohti sun unelmia! / Essi

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.